Tort owocowy

Przepis


Ciasto jasne:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek.dalej ubijać,dodać cukier,po 1 żółtku,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na tortownicę i piec ok 25-30 min 1 180st.C.

Ciasto kakaowe:

4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Postępować jak w przepisie na ciasto jasne.

Ciasto orzechowe:

5 białek
15 dag cukru
20 dag orzechów włoskich krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek,stopniowo dodawać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w 170st.C.

Ciasto kokosowe:

5 białek
15 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki soku z cytryny

Ubić pianę z białek,dodać cukier.Potem wmieszać delikatnie resztę składników,wyłożyć na tortownicę i piec ok 20 min w 180st.C.

Krem:

1 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 żółtek ( pozostałych z ciast)
15 łyżek cukru
50 dag masła
25 dag margaryny ( u mnie masło)
1 galaretka wiśniowa
puszka ananasów
puszka brzoskwiń
mały słoik drylowanych wiśni w syropie

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Z owoców odlać syrop,ananasy i brzoskwinie pokroić w kostkę.
1/2 l mleka zagotować z cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka.Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć masło,dodając przestudzony budyń.
Krem podzielić na 4 części: 3 równe i jedna część większa na posmarowanie góry i boków tortu.
Do jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone wiśnie.

Przełożenie tortu:

Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne

Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania.
U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw.

Przygotowanie żywych kwiatów
Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny,z pewnością zaskoczy gości.
Do przygotowania potrzebujemy tylko białko jajka,cukier,pędzelek i jakieś żywe kwiaty.
Białko roztrzepać,bez ubijania piany. Kwiaty poucinać z około 1-2 cm łodyżką.
Używając pędzelka każdego kwiatka należy posmarować dokładnie białkiem,nie zapominać o łodygach,w szczególności miejscu cięcia - zabezpieczy to przed wysychaniem.
Następnie delikatnie posypać cukrem,nadmiar delikatnie strzepnąć - gotowe kwiaty odkładać na papier.
Kwiaty najlepiej przygotować dzień wcześniej,zachowują świeżość nawet do 2-3 dni.
Przed podaniem tortu udekorować go kwiatami.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤