Semifreddo porzeczkowe

Przepis


Składniki:
1 szkl czerwonej porzeczki świeżej
1/2 szkl cukru+ 3 łyżki
3 łyżki wody
sok z połowy cytryny
330 ml śmietanki 30 % schłodzonej
10 bezów ( ciastek bezowych)
Przygotowanie:
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny. Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzone porzeczki przecieramy przez sitko i odstawiamy na bok. Bezy kruszymy na małe kawałki. Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno. Następnie dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Małą formę lub keksówkę wykładamy folią aluminiową. Przetarte porzeczki i ubitą śmietankę nakładamy do formy po kolei: porzeczki, śmietankę i jeszcze dwie takie warstwy. Wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy na ok. 15 minut przed podaniem. Kroimy w plastry.


@Natalia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤