Budyniowe placuszki z bananem

Przepis


Ciasto na 16-20 sztuk

jogurt naturalny 190 g
jajko duże
budyń waniliowy 40 g
cukier wanilinowy 16 g
mąka pszenna 1 szklanka ( *270 ml )
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
banan
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Przygotowanie

Żółtko oddzielamy od białka. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie przesiewamy. Jogurt, żółtko, cukier, mieszamy. Partiami dodajemy składniki sypkie: mąkę, proszek, suchy budyń, mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto powinno być gęste, ale na tyle, aby swobodnie można było nakładać na patelnię. W razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu lub mąki. Banana kroimy w kostkę dodajemy do placuszków. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Placuszki oprószamy cukrem pudrem przed podaniem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤