Wegańskie porzeczanki

Przepis


Składniki na ciasto;

3 szklanki startej marchwi
2 szklanki mąki ( może być orkiszowa )
0,5 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego + 10 łyżeczek wody
0,5 - 3/4 szklanki nierafinowanego cukru brązowego nierafinowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
przyprawa do piernika lub własna kompozycja ( cynamon, kardamon...)
skórka starta z pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
orzechy ( u mnie włoskie)


Krem;
0,5 szklanki namoczonych na noc nerkowców
kilka suszonych fig ( namoczonych w wodzie)
1-2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka ugotowanej kaszy jaglanej ( opcjonalnie)
1 łyżeczka oleju kokosowego
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤