Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą i kruszonką

Przepis


Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą i kruszonką

Półkruche maślane ciasto, przełożone kwaśnymi porzeczkami z delikatną bezową pianką i chrupką kruszonką.


Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm

Ciasto półkruche

zimne masło 82 % tł. 100 g
margaryna np. Kasia 100 g
szczypta soli
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
mąka pszenna ok. 350 – 370 g
żółtka z 3 jaj
śmietana 18 % 1 kopiasta łyżka
Piana

białka z 3 jaj
cukier kryształ 100 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
ponadto czerwona porzeczka 400 g, kruszonka , cukier puder do posypania
Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Zimne masło pokroić w kostkę dodać do mąki z cukrem, żółtkami, śmietaną. Wszystkie składniki posiekać nożem lub siekaczem, następnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto zagnieść do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego w dotyku. Następnie podzielić na dwie części z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód, mniejszą owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Wierzch nakłuć widelcem i zapiec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 °C przez 10-15 minut, aż się zarumieni. Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć, usunąć łodyżki ( za pomocą widelca będzie sprawnie i szybko ). Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier stale miksując. Skrobię ziemniaczaną dodać na końcu, zmiksować do połączenia składników. Owoce wyłożyć na spód ciasta, przykryć pianą. Drugą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 180-190 °C, ciasto posypać kruszonką 10-15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć od razu z piekarnika, wystudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤