Ciasto kruche z rabarbarem i bezową pianką.

Przepis


Ciasto kruche z rabarbarem i bezową pianką.


Ciasto kruche forma o wymiarach 22 x 30 cm

mąka pszenna 400 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
cukier puder 1/2 szkalnki
masło 83 % tł. 200 g
żółtka z 4 jaj
Piana

białka z 4 jaj
cukier kryształ 1/2 szklanki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
ponadto rabarbar 4-5 łodygi, cukier puder, cukier
Przygotowanie:

Rabarbar obieram z grubych włókien i kroję na plasterki. Rabarbar zasypuję cukrem (2-3 łyżki ) i odstawiam na 10 minut aby puścił sok, który odlewam, a rabarbar mocno odciskam. Mąkę, cukier puder mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sito. Zimne masło kroję w kostkę, dodaję wraz z żółtkami do składników sypkich. Ciasto siekam nożem lub siekaczem do ciasta kruchego do uzyskania kruszonki. Następnie przekładam na stolnicę i szybko zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielę na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Owijam je folią spożywczą i chłodzę 30 minut w zamrażarce. Następnie formę wykładam papierem do pieczenia i ścieram na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 °C. Białka z jaj ubijam na sztywną pianę dodając partiami pół szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną dodaję na koniec miksuję do połączenia. Rabarbar wykładam na spód ciasta ( uprzednio można ciasto podsypać niewielką ilością bułki tartej wówczas spód ciasta nie nasiąknie rabarbarem podczas pieczenia ). Pianę wykładam na rabarbar wygładzam i ścieram drugą część ciasta na wierzch. Ciasto piekę przez 30-40 minut następnie po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika. Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤