Rurki z kremem budyniowym
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/rurki-kremem-budyniowy…
Przepis
Rurki około 40 sztuk na formie 9-10 cm
mąka pszenna 400 g plus do podsypywania
śmietana 210 g 12-18 %
masło 83 % tł. 210 g
szczypta soli
cukier 4 łyżki + cukier wanilinowy 10 g
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy do póki nie będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.
*Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej. Przygotowując rurki w okresie letnim lub gdy podczas wałkowania ciasto mocno się ociepli, przed pieczeniem przechowujemy w zamrażarce 2-4 minuty. W efekcie upieczone rurki zyskują na kruchości, a w mojej ocenie są smaczniejsze.
Krem budyniowy
mleko 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
żółtka z 3 jaj
masło 82 % tł. 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 150 ml mleka, mieszamy z mąką, skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do momentu pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.
@Paulina
Skomentuj inspiracje: