Panna cotta z sosem truskawkowym

Przepis


Panna cotta to deser pochodzący z północnych Włoch. Deser podawany na zimno w towarzystwie pysznych, owocowych sosów lub musów przybrany świeżymi owocami.


Panna cotta 5 małych filiżanek

śmietanka 30% 1 szklanka
mleko 1 szklanka
cukier puder 3 kopiaste łyżki
laska wanilii
żelatyna 2 łyżki + woda 4 łyżki
*1 szklanka = 270 ml

Sos truskawkowy

truskawki 250 g
cukier puder 2-3 łyżki
masło 1 łyżka
Przygotowanie

Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietanę przelewam do rondla, dodaję wyskrobane ziarenka wraz z laską wanilii. Następnie mieszam z cukrem pudrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Żelatynę podgrzewam w mikrofali parę sekund, aby się rozpuściła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Śmietankę przelewam do miseczek, filiżanek lub słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Ilość żelatyny należy dopasować do konsystencji deseru w każdym razie musi utrzymać jego kształt. Aby wyjąć deser należy miseczkę zanurzyć na parę sekund w gorącej wodzie, następnie wyłożyć panna cottę na talerz do góry dnem i polać sosem. Deser warto wzbogacić sezonowymi owocami.

Sos

Truskawki myję i odcinam szypułki, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Całość umieszczam w rondlu i zasypuję cukrem pudrem. Kiedy owoce puszczą sok podgrzewam na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną. Masło dodaję na samym końcu następnie po jego rozpuszczeniu rondel zdejmuje z palnika i odstawiam do wystygnięcia. Sos miksuję na gładko za pomocą blendera. Z czasem stygnięcia sos będzie gęstniał.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤