Czekoladowa jaglanka z chia i owocami

Przepis


Czekoladowa jaglanka z chia i owocami to wspaniały i sycący deser lub drugie śniadanie. Jaglanka jako królowa kasz, ma właściwości odkwaszające, nie zawiera glutenu przez co jest lekkostrawna, posiada również właściwości antywirusowe. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Modna kasza jaglana, odrobina gorzkiej czekolady, kakao i dojrzałe banany, które dodają naturalnej słodyczy to moja propozycja również na drugie śniadanie.


Składniki na 3-4 porcje

kasza jaglana 100 g
mleko roślinne 1 szklanka
cynamon 1/3 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki ( bezglutenowe )
gorzka czekolada 3-4 kostki
banan
szczypta soli morskiej
ponadto

nasiona Chia 2-3 łyżki
mleko roślinne 1/2 szklanki
truskawki, borówki
chipsy lub wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie

Nasiona Chia zalewam mlekiem i odstawiam na godzinę do napęcznienia. Truskawki myję, odcinam szypułki i kroję na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną prażę w rondlu do momentu uzyskania orzechowego zapachu, następnie zdejmuję z palnika i zalewam mlekiem. Gdy kasza zacznie się gotować dodaję szczyptę soli morskiej, zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Czekoladę kroję w drobną kostkę, dodaję do gorącej kaszy, aby się rozpuściła. Kolejno dodaję pokrojonego wcześniej banana, kakao i miksuję blenderem. W naczyniu warstwowo przekładam czekoladową jaglankę z chia i owocami.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤