Babeczki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Przepis


250 g mąki

3/4 szklanki cukru

1 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajek

16g cukru waniliowego

1 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

3 gałązki rabarbaru

3 łyżki cukru

Na kruszonkę:

50 g masła

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki mąki

Suche składniki mieszamy w jednej misce a mokre czyli mleko, jaja, olej w drugiej. Lekko je łączymy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i za pomocą rózgi krótko mieszamy. Umyty i obrany rabarbar kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Foremkę do muffinów wyłożyłam silikonowymi papilotkami i każdą napełniłam do 2/3 wysokości.

Składniki na kruszonkę umieściłam w malakserze i wymieszałam do powstania kruszonki ( można oczywiście wszystko zagnieść w palcach). Powstałą kruszonką posypujemy babeczki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185-190 C i pieczemy ok 20-25 minut.
@Joanna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤