Babeczki z rabarbarem i cynamonową kruszonką
źródło inspiracji: http://szuszugotuje.blog.onet.pl/?p=3504
Przepis
250 g mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajek
16g cukru waniliowego
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
3 gałązki rabarbaru
3 łyżki cukru
Na kruszonkę:
50 g masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki
Suche składniki mieszamy w jednej misce a mokre czyli mleko, jaja, olej w drugiej. Lekko je łączymy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i za pomocą rózgi krótko mieszamy. Umyty i obrany rabarbar kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Foremkę do muffinów wyłożyłam silikonowymi papilotkami i każdą napełniłam do 2/3 wysokości.
Składniki na kruszonkę umieściłam w malakserze i wymieszałam do powstania kruszonki ( można oczywiście wszystko zagnieść w palcach). Powstałą kruszonką posypujemy babeczki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185-190 C i pieczemy ok 20-25 minut.
@Joanna
Skomentuj inspiracje: