Sorbet truskawkowy

Przepis


Sorbet truskawkowy

Niskokaloryczny, pyszny i orzeźwiający deser na upalne dni. Sorbet truskawkowy z dodatkiem mięty. Prosty i szybki w przygotowaniu.


Składniki

truskawki 500 g
sok z połowy cytryny
cukier puder 2-4 łyżki lub więcej zależy od owoców
listki mięty
Przygotowanie

Truskawki myję i odcinam szypułki. Wszystkie składniki miksuję na gładko blenderem. Masę przelewam do płaskiego naczynia lub pudełka po lodach. Sorbet mrożę parę godzin. W trakcie mrożenia co 30 minut masę dwa lub trzy razy mieszam i ponownie miksuję, wówczas sorbet będzie bardziej puszysty i nie zrobią się kryształki lodu.
Masę można wyrobić w maszynce do lodów, będą jeszcze lepsze. Masę mieszaj do momentu, aż zgęstnieje, po czym włóż do zamrażarki na parę godzin.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤