Sorbet truskawkowy
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/sorbet-truskawkowy/
Przepis
Sorbet truskawkowy
Niskokaloryczny, pyszny i orzeźwiający deser na upalne dni. Sorbet truskawkowy z dodatkiem mięty. Prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki
truskawki 500 g
sok z połowy cytryny
cukier puder 2-4 łyżki lub więcej zależy od owoców
listki mięty
Przygotowanie
Truskawki myję i odcinam szypułki. Wszystkie składniki miksuję na gładko blenderem. Masę przelewam do płaskiego naczynia lub pudełka po lodach. Sorbet mrożę parę godzin. W trakcie mrożenia co 30 minut masę dwa lub trzy razy mieszam i ponownie miksuję, wówczas sorbet będzie bardziej puszysty i nie zrobią się kryształki lodu.
Masę można wyrobić w maszynce do lodów, będą jeszcze lepsze. Masę mieszaj do momentu, aż zgęstnieje, po czym włóż do zamrażarki na parę godzin.
Smacznego,
@Paulina
Skomentuj inspiracje: