Fale Dunaju
źródło inspiracji: https://jacobtastes.wordpress.com/2016/04/10/fale…
Przepis
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
cukier waniliowy
300g drylowanych wiśni
3 łyżki kakao
sól
Krem:
2 paczki budyniu
700ml mleka
Polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100g masła
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru i szczyptą soli na puszystą masę. W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło.
Roztopione masło dodawać powoli do żółtek i ubijać na średnich obrotach.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całość przesiać do ciasta i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać 3 łyżki cukru i dokończyć ubijanie.
Do ciasta dodać ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao i łyżkę wody. Dokładnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożyć jasną część ciasta, przykryć ciemną częścią i posypać odsączonymi wiśniami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 45 minut, aż do suchego patyczka.
Na wystudzone ciasto wyłożyć ugotowany budyń.
3 łyżki mleka zagotować z trzema łyżkami cukru. Zdjąć z ognia. Wrzucić 100g masła. Gdy masło się rozpuści dodać kakao i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić. Gotową polewą oblać ciasto.
@Jakub
Skomentuj inspiracje: