Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Przepis


Składniki:

5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
3 łyżki wody
500ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki. Gdy składniki się połączą dodać kolejne jajko, cukier i łyżkę mąki.

Pod sam koniec wsypać kakao i miksując dolewać wodę. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.

Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia.

Kremówkę obić z cukrem pudrem. Rozwinąć biszkopt i rozsmarować na nim bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć truskawki. Zawinąć.

Udekorować cukrem pudrem i kawałkami truskawek.
@Jakub
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤