Ciasteczka sezamkowo-kajmakowe

Przepis



300g mąki
kostka masła (200g)
100g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli


ok 250g masy kajmakowej
1/3 szkl sezamu
1 białko



Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwiatuszki. W co drugim ciastku wyciąć dziurki. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka z dziurką posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec ok 10 minut w 180st. Ostudzić.
Całe kwiatuszki smarować masą kajmakową, sklejać z kwiatuszkiem z dziurką. Przechowywać w chłodnym miejscu.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤