Placuszki z żurawiną

Przepis


Składniki:

1 jajko
około 4 szklanki mąki
około 1/2 l mleka (tu dawałam na oko)
1 kopiata łyżeczka cynamonu (ja lubię, można mniej lub bez)
1 łyżeczka proszku do pieczenie
żurawina (ilość wedle uznania)
cukier puder do posypania
olej kokosowy do smażenia





Ciasto robimy dokładnie tak ja na naleśniki, czyli do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miksujemy, dodajemy mleko i tu uważamy, żeby ciasto nie było za rzadkie, musi być troszkę gęstsze niż naleśnikowe, dodajemy cynamon i na końcu żurawinę. Mieszamy dokładnie. Na patelni roztapiamy odrobinę oleju kokosowego i smażymy placuszki do momentu, aż ładnie nam się zarumienią z obu stron. Po upieczeniu możemy położyć na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się nam odsączył. Nie ma go dużo. Placuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ja do placuszków nie dodawałam cukru, bo według mnie są i tak wystarczająco słodkie, ale jak ktoś lubi, to oczywiście może dodać do ciasta.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤