Kremówka

Przepis



Składniki:

2 ciasta francuskie
1 litr mleka
4 żółtka
1 całe jajko
50 g masła
150 g cukru (jeśli woli ktoś bardziej słodkie to można dać 200 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
120 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania





Ciasta rozłożyłam na papierze do pieczenia i na dużej blaszce. Po nakłuwałam widelcem. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni, włożyłam ciasto i piekłam jakieś 30 minut. Trzeba do niego zaglądać co jakiś czas i nakłuwać dodatkowo widelcem, bo ciasto się podnosi. Ja przez 30 minut nakłułam raz (oprócz tego przed włożeniem do piekarnika). Tak pieczemy oba ciasta.
2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego masło i oba cukry. Gotujemy. Do miski dajemy pozostałe mleko, do którego dajemy żółtka, całe jajko i obie mąki. Miksujemy, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z makami i jajkami i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia, jeszcze ciepły wykładamy na jeden płat ciasta. Przykrywamy następnym i wstawiamy do lodówki. U mnie kremówka przed podaniem w lodówce stała całą noc. Przed podaniem górę posypujemy cukrem pudrem (moje dziecko zrobiło to konkretnie ;))
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤