Sernik chałowy

Przepis


SKŁADNIKI:
130 g herbatników
40 g masła
800 g sera twarogowego na sernik
200 g cukru
40 g cukru waniliowego
4 jajka
1 szkl. śmietanki 30 %
40 g mąki ziemniaczanej
450 g chałwy o smaku waniliowym

PRZYGOTOWANIE:
ciastka rozdrobnić blenderem na piasek,,masło rozpuścić przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami,
następnie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę(ja użyłam sześciokątnej )
wyrównać i docisnąć,
ser zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym i dodać mąkę,cały czas mieszając dodawać po jednym jajku,i połowę śmietany,
300 g chałwy rozdrobnić widelcem i połączyć z masą serową,całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
piec przez 55-60 min w temp.180 stopni w kąpieli wodnej(formę z wypiekiem wstawić do większej formy lub blaszki wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości)
upieczony sernik odstawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę:resztę chałwy rozdrobnić do miski,w rondelku zagotować resztę śmietanki,dodać rozdrobnioną chałwę,,ciągle mieszając żeby się połączyły składniki.
gdy polewa zgęstnieje zdjąć z ognia,ostudzić,i polać ciasto,schłodzić w lodówce najlepiej cała noc
smacznego!!!!

@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤