MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Przepis


Wilgotne,cudownie czekoladowe z kawałkami czekolady.
Muffiny czekoladowe bo o nich mowa są idealne na przeróżne okazje.
Są szybkie do przygotowania.Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.
Delikatnie i krótko mieszamy i gotowe.
Można dodać kawałki dowolnej, ulubionej czekolady-białej,gorzkiej,mlecznej
lub np.posiekane krówki.

Składniki:
na 12 szt. muffinów
150 g dowolnej czekolady
150 g masła
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
niecała szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
170 ml mleka

Masło roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia.
Do miski przesiałam mąkę pszenną,
kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
Wsypałam cukier i cukier wanilinowy.
Można jeszcze raz przesiać składniki, albo wymieszać.
Jajka zmiksowałam razem z mlekiem.
Wlałam masę do suchych składników.
Wlałam rozpuszczone wcześniej masło.
Pokroiłam czekoladę na mniejsze kawałki.Dodałam je do masy.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko, paroma delikatnymi ruchami łyżki.
Formę na muffiny wyłożyłam 12 papilotkami.
Masę czekoladową wyłożyłam do foremek.
Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni.
Piekłam muffiny przez około 20 minut.
Na wierzchu powinna się zrobić skorupka a ciasteczka pięknie urosły.
Polecam! Smacznego!
@Iga
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤