Tort dyniowy z cukinią

Przepis


Składniki:

4 duże jajka
1 szklanka oleju (w oryginale canola, ja użyłam rzepakowego, ale może być również słonecznikowy, kokosowy, czy nawet zwykła oliwa)
3/4 drobnego cukru (w oryginale 1 szklanka)
3/4 szklanki jasnego cukru muscovado
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka puree z dyni
2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach tarki (u mnie ze skórką, ale może być też bez)
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżka przyprawy do dyni (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu oraz 3/4 łyżeczki mielonych goździków)
Na krem:

230g miękkiego niesolonego masła
200g cukru pudru
500g serka kremowego (np. philadelphia)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:

czekoladowe rurki, tarta czekolada lub posypki do dekoracji (opcjonalnie)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤