CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Przepis


Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne.
Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze
i zjeść np. z masłem i dżemem;-)
Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).
Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.



Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI




CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ





CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI




STRUCLĘ SEROWĄ




CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM






Składniki:
1 kg. mąki
10 dkg drożdży
4 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
1 kostka margaryny
zapach np.pomarańczowy
rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
cukier wanilinowy

Składniki na kruszonkę:
35 g masła
1/4 szklanki cukru
3-4 łyżki mąki

Rozkruszyłam drożdże i zalałam ciepłym mlekiem.
Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.
W tym momencie muszę się usprawiedliwić.
Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;)
...oj będą...

Dodałam jajka,cukier,cukier wanilinowy,zapach i rozpuszczoną, ale zimną margarynę.
Wszystko dokładnie wymieszałam i
wyłożyłam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wymiary formy 35cm na 25cm

Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.
Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak!
W międzyczasie zrobiłam kruszonkę

Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem



i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.



Posypałam nią wyrośnięte ciasto.
Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.

Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut
i piekłam w temperaturze 180 stopni.
Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.
Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...
Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!

Smacznego!

@Iga
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤