CIASTO PIASKOWE

Przepis


Szybkie i proste ciasto piaskowe na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Smak dzieciństwa- pajda ciasta posmarowana grubą warstwą masła i domowym dżemem.
Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-)
Do tego kubek mleka i zanim się obejrzycie ... ciasta już nie będzie.

Składniki:
100 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
150 g masła lub margaryny
200 g cukru
100 ml wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasta
bułka tarta do posypania formy

Do miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną.
Dodałam proszek do pieczenia.
Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodałam żółtka, aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny.
Wlewałam po łyżce wody cały czas mieszając.
Stopniowo wsypywałam mąkę.
Miksowałam wszystko, aby składniki dokładnie się połączyły.
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.
Dodałam je do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.

Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą.
Przelałam do niej ciasto.
Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekłam 50-60 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.

Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!

@Iga
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤