BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG

Przepis


Bustrengo to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu.
To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding.Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu.
Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie,
ponieważ wszystko się miesza (samo)...Emotikon wink
Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem.
Polecam!
Składniki: Na około 8-10 porcji
100 g kaszy kukurydzianej
200 g mąki pszennej-przesianej
100 g bułki tartej
100 g cukru pudru
500 ml mleka
3 jaja
100 g płynnego miodu
50 ml oliwy
100 g rodzynek
100 g suszonych fig
500 g twardych jabłek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
skórka z 2 pomarańczy
skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy
Zacznijmy od suchych składników.
Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą,bułkę tartą i cukier.
Składniki wymieszałam.
W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód,olej,mleko.
Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
Masy połączyłam ze sobą.
Dodałam cynamon i sól.
Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.Dodałam pokrojone figi i rodzynki i pokrojone w grubą kostkę jabłka.
Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut.
Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.
Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki.
Ale równie pysznie smakuje na zimno.Smacznego!
@Iga
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤