Ciasto Cukiniowo – Czekoladowe z Kremem Kokosowym

Przepis


Składniki ma ciasto:

370 g mąki pszennej
60 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
150 g masła
120 ml oleju
300 g cukru kryształu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
4 łyżki jogurtu greckiego
260 g cukinii
50 g czekolady

W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.

Cukinię myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki.

Czekoladę siekamy na drobne kawałki.

Mikserem ucieramy masło z cukrem i olejem, do gładkości, około 2 minut. Dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i dalej ucieramy. Kolejno dodajemy jogurt grecki i ucieramy do połączenia.
Powoli, stopniowo dodajemy suche wymieszane składniki. Ucieramy do połączenia.
Na sam koniec wsypujemy cukinię i czekoladę. Mieszamy szpatułką do połączenia.

Formę kwadratową o boku 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

300 g serka kremowego np. Philadelphia
2 łyżki cukru pudru
50 g wiórek kokosowych plus 20 g do posypania

Serek ucieramy z cukrem. Wsypujemy 50 g wiórków kokosowych i mieszamy szpatułką do połączenia.

Wykonanie:

Ciasto wykładamy na paterę. Rozsmarowujemy krem na wierzchu i posypujemy dodatkowo kokosem.
@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤