Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym

Przepis


Składniki na spód ciasteczkowy:

180 g ciastek owsianych lub herbatników
50 g masła

Ciasta kruszmy na drobny pył.
Masło roztapiamy.
Dodajemy do pokruszonych ciastek i całość mieszamy.

Formę okrągłą o średnicy 20 cm natłuszczamy, po czym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową.
Wykładamy na dno spód ciasteczkowym, wygładzamy i lekko dociskamy.

Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Masa serowa:

500 g kremowego serka np. Philadelphia
190 g masła orzechowego gładkiego
150 g syropu klonowego lub złocistego
150 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny

Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia.

Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód.
Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Dodatkowo:

2 średnie banany
sok z cytryny
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
garść orzeszków ziemnych solonych

Banany kroimy na plasterki. Układamy na stężałym serniku. Polewamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały.

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na banany.
Posypujemy orzeszkami.

@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤