Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym
źródło inspiracji: http://madebymomandson.pl/wp/serniki/sernik-na-zi…
Przepis
Składniki na spód ciasteczkowy:
180 g ciastek owsianych lub herbatników
50 g masła
Ciasta kruszmy na drobny pył.
Masło roztapiamy.
Dodajemy do pokruszonych ciastek i całość mieszamy.
Formę okrągłą o średnicy 20 cm natłuszczamy, po czym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową.
Wykładamy na dno spód ciasteczkowym, wygładzamy i lekko dociskamy.
Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Masa serowa:
500 g kremowego serka np. Philadelphia
190 g masła orzechowego gładkiego
150 g syropu klonowego lub złocistego
150 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia.
Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód.
Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodatkowo:
2 średnie banany
sok z cytryny
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
garść orzeszków ziemnych solonych
Banany kroimy na plasterki. Układamy na stężałym serniku. Polewamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, wykładamy na banany.
Posypujemy orzeszkami.
@Marta
Skomentuj inspiracje: