Sernik z truskawkami i bitą śmietaną

Przepis


Skład.

Ciasto:


2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny/masła
1 jajko

Masa serowa:

6 jaj
1 kg sera białego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru

Na wierzch:

około 50 dag świeżych truskawek
300ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
2 łyżki cukru pudru



Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy około 50minut w temp. 180C. Po upieczeniu sernik studzimy.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Na zimny sernik wykładamy ubitą kremówkę, a na wierzch pokrojone na połówki truskawki.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤