Błyskawiczne ciasteczka

Przepis


Skład.

opakowanie ciasta francuskiego
2 czerwone, niezbyt twarde jabłka
1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki dżemu (my użyliśmy truskawkowego)


Zaczynamy.
Umyte jabłka kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w bardzo cienkie plasterki.
Miskę napełniamy do połowy wysokości zimną wodą, wyciskamy do niej sok z cytryny i wrzucamy plasterki jabłek. Wkładamy do mikrofalówki na około 5 minut (woda powinna się lekko nagrzać, a plasterki jabłek stać się elastyczne). Odsączamy jabłka na sitku.

Ciasto francuskie wałkujemy, kroimy w paski. Smarujemy je dżemem, układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy cynamonem i zwijamy tworząc ciasteczko- różę. Wkładamy do formy od muffinek i pieczemy w temp. 180C przez około 15-20minut.

Istotną sprawą przy przygotowaniu tych ciastek jest, aby użyć odpowiednich jabłek - nie mogą być zbyt twarde, gdyż podczas zwijania będą nam pękały. Druga kwestia - należy bardzo cienko rozwałkować ciasto francuskie, aby dopiekło nam się w środku. My pominęliśmy także mieszanie dżemu/ konfitury z wodą, ponieważ naszym zdaniem niepotrzebnie nawadnia ono ciasto i powoduje większe ryzyko jego niedopieczenia w środku.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤