ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia)

Przepis


15 sztuk jasnych herbatników typu petitki
600 ml śmietanki kremówki 30%
3 paczuszki galaretki truskawkowej
300 ml gorącej wody
120 gramów okrągłych biszkoptów

mus truskawkowy:
800 gramów truskawek (około 700 ml musu)
2 paczuszki galaretki truskawkowej
1 kopiasta łyżeczka żelatyny

krem śmietanowy:
400 ml śmietanki kremowej 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

dodatkowo:
16 sztuk herbatników w czekoladzie

3 galaretki rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszamy by na powierzchni nie powstał "kożuch".

Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy herbatnikami.
UWAGA: Jeśli macie blaszkę z wyjmowanym dnem (jak ja w tym przypadku), nie trzeba wykładać foremki papierem do pieczenia, jeśli macie bez wyjmowanego dna, najlepiej to zrobić, ciasto będzie łatwiejsze do wyciągnięcia i pokrojenia.




Schłodzoną śmietankę (600ml) ubijamy na sztywno, małym strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.





Masę przekładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy powierzchnię starając się nie przesuwać herbatników na spodzie.





Blaszkę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia masy.

Kiedy to nastąpi na powierzchni ciasta układamy okrągłe biszkopty, lekko dociskając je do masy (rzecz polega na tym, by masa była na tyle stężała by ciastka się w niej nie utopiły, ale na tyle lepka, żeby się do niej przykleiły. Kontrolujmy zastyganie, a będzie idealnie :)
UWAGA: Jeśli poukładamy biszkopty na lekko lepkim kremie będziemy mieć 100% gwarancję, że nie podpłyną do góry przy zastyganiu musu truskawkowego.




Mus truskawkowy.
Owoce szypułkujemy, ucieramy na mus. Przecier wlewamy do rondla i podgrzewamy do niemalże zagotowania.




Wsypujemy proszek galaretkowy i łyżeczkę żelatyny, intensywnie mieszamy by się rozpuściły.




Mus odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.




Krem śmietanowy (nie zrobiłam zdjęć, bo przyszli znajomi i mnie skutecznie rozproszyli).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i krótko miksujemy do połączenia składników.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
Kiedy krem uzyska gęstą konsystencję układamy na nim czekoladowe herbatniki i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (ciasteczka możemy poukładać ściśle obok siebie lub zrobić małe przerwy by łatwiej się kroiło na kawałki).
Gotowe :)

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤