ciasto drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Przepis


ciasto:
100 gramów świeżych drożdży (tak, właśnie tyle, to nie błąd)
1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
1 szklanka oleju (w temp pokojowej)
4,5 szklanki mąki pszennej

kruszonka:
100 gramów masła
1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

dodatkowo:
około 750 gramów truskawek
100 - 150 gramów gorzkiej czekolady


Do głębokiej, dużej miski wlać mleko, dodać drożdże i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.




Potem dodać jajka, cukier, cukier z wanilią, oraz olej i wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły.




Następnie na płyn znajdujący się w misce wsypać lub przesiać mąkę - UWAGA! w tym momencie nie mieszać mąki z całością, można jedynie delikatnie rozgarnąć mąkę na wierzchu, żeby powierzchnia była w miarę równa. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.




U mnie ciasto po dwóch godzinach wyrastania (mam b. ciepło w domu) wyglądało tak:



Po tym czasie do miski wyspać pokrojoną w niezbyt małe kawałki czekoladę i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę.




Blaszkę o wymiarach 24x40 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnię.

UWAGA: Jeśli macie mniejsze blaszki koniecznie musicie zmniejszyć proporcje, inaczej ciacho "wyskoczy" z foremki.




Na ciasto poukładać odszypułkowane truskawki, jeśli są duże, można przekroić je na pół.



Z masła, cukru, mąki i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.



Równomiernie rozsypać ją po cieście.



Piekarnik nagrzać do 170 stopni, włożyć blachę i piec ciasto około 50 - 55 minut, do lekkiego zrumienienia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Smacznego !

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤