Truskawki z rabarbarem pod kruszonką

Przepis


Ciasto kruche forma 25 cm x 35 cm.
mąka 450 g
cukier 100 g
jajko 1, żółtka z 3 jaj
masło 150 g
margaryna 50 g
śmietana 1 łyżka
Wszystkie składniki zagnieść w kulę elastycznego ciasta, podzielić na dwie części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować spód ciasta z większej części mniej więcej w proporcji 3/4, natomiast drugą część schłodzić w zamrażarce, aby lepiej zetrzeć ciasto na tarce.
Kruszonka
mąka pszenna 200 g
cukier puder 100 g
masło 100 g
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, lub rozdrobnić widelcem. Niewykorzystaną kruszonkę można przechowywać w zamrażarce, jeśli coś pozostanie.
Owoce
truskawki 300 g
rabarbar 3 średnie łodygi
cukier 50 g
ponadto : bułka tarta 3 łyżki, cukier puder do oprószenia.
Rabarbar umyć i obrać z twardych włókien, odciąć końcówki łodygi. Następnie pokroić w centymetrowe kawałki, i zasypać cukrem, aby puścił zbędny sok,po paru minutach odsączyć. Truskawki przekroić na pół, ułożyć na spodzie ciasta wcześniej posypanego bułką tartą, na truskawki wyłożyć rabarbar. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kruszonką. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180 C w czasie 30-40 minut. Ciasto oprószyć cukrem pudrem, po upieczeniu.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤