Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem
źródło inspiracji: http://niezlymlynek.blogspot.com/2015/04/torcik-m…
Przepis
Składniki:
300 g startej marchewki
3 jajka
150 g roztopionego masła
250 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
odrobina gałki muszkatołowej
masa
250 g serka mascarpone
100 g cukru
sok z 1 cytryny
skórka z cytryny
do dekoracji:
orzechy, suszone śliwki i mięta
Wszystkie produkty znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe).
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-55 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzamy.
Serek mascarpone mieszamy w makutrze z cukrem, dodajemy starką skórkę i sok. Tak przygotowaną masą smarujemy górę ciasta. Dekorujemy, orzechami i śliwkami z miętą :)
Skomentuj inspiracje: