Cytrynowy sernik
Przepis
Składniki
Spód:
150 g maślanych herbatników
4 łyżki roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
200 g mascarpone
60 g cukru pudru
sok z 1,5 cytryny
3 łyżki mąki
3 jajka
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
200 ml wody
200 g cukru
2 cytryny (pokrojone w plastry)
Etapy przygotowania
1
Na drobny pył miksujemy herbatniki i dodajemy do nich skórkę z cytryny i roztopione masło. Na dno tortownicy (20 cm) kładziemy papier do pieczenia w taki sposób, aby wystawał poza formę (to co wystaje odcinamy). Wylewamy tam masę herbatnikową.
2
Mikserem ucieramy ze sobą twaróg i cukier puder przez 2-3 minuty. Kiedy masa będzie gładka dodajemy mascarpone i mąkę. Po dokładnym wymieszaniu wbijamy po jednym jajku. Na koniec wlewamy sok z cytryny i całą masę wylewamy na spód z ciastek. Pieczemy wszystko 15 minut w temperaturze 175 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
3
Cukier puder mieszamy ze śmietaną. Kiedy sernik się upiecze, smarujemy jego wierzch powstałą masą i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie studzimy je i ustawiamy do lodówki na 6 godzin.
4
Dekorujemy sernik. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy go w wodzie. Kiedy wszystko zacznie wrzeć, wrzucamy tam cytryny i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Następnie wyjmujemy cytryny i odsączamy. Kiedy wystygną, możemy nimi udekorować wierzch ciasta. Smacznego!
@Justyna
Skomentuj inspiracje: