Cytrynowy sernik

Przepis



Składniki

Spód:

150 g maślanych herbatników

4 łyżki roztopionego masła

skórka otarta z 1 cytryny

Masa serowa:

500 g twarogu półtłustego

200 g mascarpone

60 g cukru pudru

sok z 1,5 cytryny

3 łyżki mąki

3 jajka

100 ml śmietany 12% lub 18%

3 łyżki cukru pudru

200 ml wody

200 g cukru

2 cytryny (pokrojone w plastry)


Etapy przygotowania

1

Na drobny pył miksujemy herbatniki i dodajemy do nich skórkę z cytryny i roztopione masło. Na dno tortownicy (20 cm) kładziemy papier do pieczenia w taki sposób, aby wystawał poza formę (to co wystaje odcinamy). Wylewamy tam masę herbatnikową.




2

Mikserem ucieramy ze sobą twaróg i cukier puder przez 2-3 minuty. Kiedy masa będzie gładka dodajemy mascarpone i mąkę. Po dokładnym wymieszaniu wbijamy po jednym jajku. Na koniec wlewamy sok z cytryny i całą masę wylewamy na spód z ciastek. Pieczemy wszystko 15 minut w temperaturze 175 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.



3

Cukier puder mieszamy ze śmietaną. Kiedy sernik się upiecze, smarujemy jego wierzch powstałą masą i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie studzimy je i ustawiamy do lodówki na 6 godzin.



4

Dekorujemy sernik. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy go w wodzie. Kiedy wszystko zacznie wrzeć, wrzucamy tam cytryny i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Następnie wyjmujemy cytryny i odsączamy. Kiedy wystygną, możemy nimi udekorować wierzch ciasta. Smacznego!



@Justyna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤