Makowiec z pomarańczową nutą

Przepis



Składniki

Porcje: 2 rolady makowe

Ciasto:

500 g mąki

40 g drożdży

250 ml ciepłego mleka

4 żółtka

250 g cukru

szczypta soli

75 g roztopionego masła

Masa makowa:

300 g maku

300 ml mleka

75 g masła

100 g cukru

5 łyżek miodu

100 ml likieru Cointreau

2 białka

100 g suszonych rodzynek

100 g siekanych orzechów laskowych

2 łyżki skórki pomarańczowej

100 g płatków migdałowych

Lukier:

250 g cukru pudru

3 łyżki likieru Cointreau

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki skórki pomarańczowej, do dekoracji


Etapy przygotowania

1

Zaczynamy od masy makowej. Na sicie myjemy mak i wykładamy go do miski, po czym zalewamy wrzątkiem i wszystko mieszamy. Następnie przykrywamy go folią i odstawiamy na noc. Na następny dzień mielimy go 2 razy.



2

Do roztopionego masła w rondlu dodajemy cukier, miód, mak i bakalie. Delikatnie je podsmażamy i wlewamy likier, wsypujemy skórkę pomarańczową i smażymy jeszcze przez 10 minut. Cały czas mieszamy. Kiedy wszystko wystygnie, dodajemy ubite białka.



3

Następnie przygotowujemy ciasto drożdżowe. W 4 łyżkach ciepłego mleka i 4 łyżkach cukru rozpuszczamy drożdże i czekamy aż wyrosną. W większym garnku rozpuszczamy masło i łączymy je z mlekiem, cukrem, solą, mąką, żółtkami i drożdżami. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką i pozostawiamy na godzinę. Potem ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część zagniatamy (podsypujemy mąką) i wałkujemy na prostokąt. Rozkładamy na nie połowę masy makowej i delikatnie zwijamy w rulon w ten sposób, aby podwinąć końce ciasta do środka. Wkładamy je na blachę i powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Rulony smarujemy białkiem i i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.



4

Na końcu robimy lukier. Ucieramy razem ze sobą sok z cytryny, likier Cointreau oraz cukier puder. Takim lukrem smarujemy ciasto jeszcze wtedy, kiedy będzie ciepłe. Proponujemy udekorować startą skórką z pomarańczy. Smacznego!



@Justyna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤