Makowiec z pomarańczową nutą
Przepis
Składniki
Porcje: 2 rolady makowe
Ciasto:
500 g mąki
40 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 żółtka
250 g cukru
szczypta soli
75 g roztopionego masła
Masa makowa:
300 g maku
300 ml mleka
75 g masła
100 g cukru
5 łyżek miodu
100 ml likieru Cointreau
2 białka
100 g suszonych rodzynek
100 g siekanych orzechów laskowych
2 łyżki skórki pomarańczowej
100 g płatków migdałowych
Lukier:
250 g cukru pudru
3 łyżki likieru Cointreau
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki skórki pomarańczowej, do dekoracji
Etapy przygotowania
1
Zaczynamy od masy makowej. Na sicie myjemy mak i wykładamy go do miski, po czym zalewamy wrzątkiem i wszystko mieszamy. Następnie przykrywamy go folią i odstawiamy na noc. Na następny dzień mielimy go 2 razy.
2
Do roztopionego masła w rondlu dodajemy cukier, miód, mak i bakalie. Delikatnie je podsmażamy i wlewamy likier, wsypujemy skórkę pomarańczową i smażymy jeszcze przez 10 minut. Cały czas mieszamy. Kiedy wszystko wystygnie, dodajemy ubite białka.
3
Następnie przygotowujemy ciasto drożdżowe. W 4 łyżkach ciepłego mleka i 4 łyżkach cukru rozpuszczamy drożdże i czekamy aż wyrosną. W większym garnku rozpuszczamy masło i łączymy je z mlekiem, cukrem, solą, mąką, żółtkami i drożdżami. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką i pozostawiamy na godzinę. Potem ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część zagniatamy (podsypujemy mąką) i wałkujemy na prostokąt. Rozkładamy na nie połowę masy makowej i delikatnie zwijamy w rulon w ten sposób, aby podwinąć końce ciasta do środka. Wkładamy je na blachę i powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Rulony smarujemy białkiem i i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4
Na końcu robimy lukier. Ucieramy razem ze sobą sok z cytryny, likier Cointreau oraz cukier puder. Takim lukrem smarujemy ciasto jeszcze wtedy, kiedy będzie ciepłe. Proponujemy udekorować startą skórką z pomarańczy. Smacznego!
@Justyna
Skomentuj inspiracje: