Mazurek czekoladowy

Przepis



Składniki

Ciasto:

250 g mąki

180 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

Polewa:

100 g czekolady mlecznej

1 łyżka kremówki (36%)


Etapy przygotowania

1

Przygotowanie ciasta:
Mąka, masło, cukier puder i żółtka trafiają do miski. Całość zagniatamy dłońmi. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masę rozwałkowujemy na prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonujemy cienkie wałki. Z nich tworzymy warkocze i układamy je na brzegach. Ciasto przekładamy wraz z papierem na blachę piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. W celu uzyskania złocistego koloru ciasta, piekarnik przestawiamy na opcję grill i kontynuujemy pieczenie przez ok. 2 minuty. Mazurek wyjmujemy z piekarnika i studzimy go (pozostawiamy go w blasze). Opcjonalnie dekorujemy polewą.



2

Przygotowanie polewy:
Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do miski z kremówką. Wszystko rozpuszczamy w wodzie. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód. Na wierzch dodajemy migdały.



@Justyna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤