Mazurek czekoladowy
Przepis
Składniki
Ciasto:
250 g mąki
180 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka kremówki (36%)
Etapy przygotowania
1
Przygotowanie ciasta:
Mąka, masło, cukier puder i żółtka trafiają do miski. Całość zagniatamy dłońmi. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masę rozwałkowujemy na prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonujemy cienkie wałki. Z nich tworzymy warkocze i układamy je na brzegach. Ciasto przekładamy wraz z papierem na blachę piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. W celu uzyskania złocistego koloru ciasta, piekarnik przestawiamy na opcję grill i kontynuujemy pieczenie przez ok. 2 minuty. Mazurek wyjmujemy z piekarnika i studzimy go (pozostawiamy go w blasze). Opcjonalnie dekorujemy polewą.
2
Przygotowanie polewy:
Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do miski z kremówką. Wszystko rozpuszczamy w wodzie. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód. Na wierzch dodajemy migdały.
@Justyna
Skomentuj inspiracje: