Ciasteczka miodowo-korzenne

Przepis



Składniki:
25 dag mąki
9 dag cukru
2 łyżki płynnego miodu
125 g zimnego masła
1 średnie jajko
1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika)


Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka i stempelkiem odbijać wzór. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 200°C przez 10-12 minut lub do momentu, aż brzegi będą rumiane. Studzimy na kratce. Przechowujemy w słoiku do 2 tygodni.
Rada: Jeśli stempelek będzie się przyklejał do ciasta, zanurzcie go w mące i otrzepcie z nadmiaru mąki :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤