Piernikowe anioły na choinkę
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2014/11/28/piernikowe-…
Przepis
przepis z „Baking cookies & biscuits”
Składniki na około 30 aniołków:
90g cukru demerara
200g syropu złocistego lub miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
115g niesolonego masła
2 łyżeczki sody
1 duże jajko
500g mąki pszennej
Lukier:
1 białko
1 i 1/2 – 2 szklanki cukru pudru
cukrowe posypki (opcjonalnie) – najlepiej srebrne
Wykonanie:
Masło posiekaj i włóż do żaroodpornej miski.
Cukier, miód oraz przyprawy umieść w rondelku z grubym dnem i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gorącym zalej masło. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj dokładnie, aż masło się rozpuści.
Jajko roztrzep i dodaj do miski z miodem i masłem. Wymieszaj do połączenia.
Na koniec wsyp do misy mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto podziel na 4 części i rozwałkowuj po pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia na grubość około 3mm. Pozostałe ciasto przykrywaj na ten czas, by nie wyschło.
Z ciasta wykrawaj okręgi o średnicy około 5cm (mogą być mniejsze, większych nie polecam, bo nie utrzymają się na sznureczkach). Z każdego odkrój po bokach dwa
Układaj skrzydła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zaokrągloną częścią do
dołu, tak by stykały się. Na nich ułóż sukienkę anioła, po czym zrób niewielką kulkę ze skrawków ciasta i spłaszcz lekko, by zrobić głowę. Słonką lub wykałaczką rób dziurki na sznureczek.
Piecz w temperaturze 160°C przez około 10 – 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu pozostaw przez kilka minut na blasze (w tym czasie ciasto stwardnieje), po czym przełóż delikatnie na kratkę, by wystygły całkowicie.
Zimne udekoruj lukrem z białka utartego z cukrem pudrem i cukrowymi posypkami.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie zmiękły zanim trafią na choinkę.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: