truskawkowa cuszima

Przepis


Składniki (blaszka 24x40 cm):

CIEMNY BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
JASNY BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
250 g margaryny
MUS TRUSKAWKOWY:
500 g truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
cukier do smaku
MASA ŚMIETANOWA:
0,5 litra kremówki- śmietanki słodkiej 30%
2 galaretki truskawkowe
cukier puder do smaku
DODATKOWO:
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
ew. wiórki kokosowe
Ciemny biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka- jedno po drugim. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, pieczemy 20-30 min w temperaturze 160°C.
Biszkopt jasny robimy dokładnie tak samo jak biszkopt ciemny, pomijając kakao.
Masa budyniowa: Gotujemy budyń z dwóch torebek na 0,5 litra mleka. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną.
Masę budyniową wykładamy na biały ciemny biszkopt.
Mus truskawkowy: Truskawki blendujemy i zagotowujemy, następnie mieszamy w nich galaretkę. (jeśli nie macie blendera, możecie podgrzać truskawki, zmiksować je mikserem, a potem zagotować i wymieszać w nich galaretkę)
Kiedy mus przestygnie, połowę wykładamy na masę budyniową, układamy na nim biszkopty, a następnie wykładamy drugą część musu.
Masa śmietanowa: Galaretki rozpuszczamy w ok. 200 ml gorącej wody. Kiedy roztwór przestygnie ubijamy kremówkę, a potem wlewamy stopniowo galaretkę ciągle miksując.
Masę śmietanową wykładamy na mus. Wszystko przykrywamy jasnym biszkoptem i polewamy polewą, ew. posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤