ciasto Piña colada

Przepis



Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BEZA KOKOSOWA:
4 białka
szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
MASA ANANASOWA:
puszka ananasa w zalewie 560 g
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
4 żółtka
200 g masła/ margaryny
DODATKOWO:
wiórki kokosowe do posypania
100 g białej czekolady + 2 łyżki mleka (na polewę)
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a potem dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie dodawać żółtka- jedno po drugim. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 25 minut w 160°C, do suchego patyczka.
Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę, oderwać papier do pieczenia i przekręcić tak, by spód leżał na desce.
Masa: Od ananasa odsączyć zalewę, przelać ją do garnka. Z garnka odlać odrobinę i wymieszać w niej budyń, a resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się płynu wlać delikatnym strumieniem budyń i gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzony budyń utrzeć z żółtkami i masłem na jednolitą masę. Odłożyć 2 łyżki do oddzielnej miseczki, a do reszty dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa i wymieszać.
Polewa: W garnku rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem do uzyskania jednolitej polewy.
Na biszkopt wyłożyć masę z kawałkami ananasa, wyrównać. Następnie nałożyć bezę, którą posmarować potem 2 łyżkami odłożonego kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i polać polewą z białej czekolady.
SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤