3 bit - BEZ PIECZENIA

Przepis


Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm:
1 puszka masy kajmakowej
6-7 paczek herbatników szkolnych
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
12 dag masła
4 łyżki mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
500 ml śmietany kremówki
żółta galaretka
kilka tabliczek gorzkiej czekolady




1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek.
2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami i obiema mąkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować masę budyniową przez 2-3 minuty, a następnie zmiksować, aby masa była gładka. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwa ciastek. Całą foremkę owinąć folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki, aby ciasta zupełnie zmiękły.
3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do bitej śmietany i razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciastka. Na tarce zetrzeć grubą warstwę czekolady i posypać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało i ładnie się kroiło.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤