Ciasto Leon

Przepis


Ciasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach....

Biszkopt jasny:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut.

Placek miodowy:
30 dag mąki
15 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru
1 jajo
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut.



Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią dostępny w sklepie www.Skworcu.com.pl
30 dag masła
1/2 litra mleka
Z mleka , cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem. Dodać stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części.

Krem z jabłek:
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
Obrane jabłka gotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier jeśli jest potrzeba. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ugotowane jabłka podzielić na 2 części: do pierwszej dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę.



Przełożenie placka:
Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤