Ryż zapiekany z jabłkami pod kruszonką – powrót do smaków dzieciństwa!

Przepis


Ryż zapiekany z jabłkami to klasyczne, domowe danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Połączenie kremowego ryżu, słodkich, aromatycznych jabłek i chrupiącej kruszonki sprawia, że to deser nie do odparcia. Prosty w przygotowaniu, doskonały na ciepło, serwowany jako deser lub słodkie danie główne. Przepis ten przywoła wspomnienia domowych obiadów i będzie świetnym wyborem na rodzinny posiłek.

Składniki na ryż zapiekany z jabłkami pod kruszonką:
Nazwa dania: Ryż zapiekany z jabłkami pod kruszonką

Podstawowe składniki:

200 g ryżu (najlepiej krótkoziarnistego, np. arborio)
500 ml mleka
200 ml wody
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru waniliowego
4 średnie jabłka (najlepiej kwaśne, np. szara reneta)
2 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:

100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła (schłodzonego)
Szczypta soli
Do podania:

Cukier puder (opcjonalnie, do posypania)
Bita śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 40 minut pieczenie
Liczba porcji: 6 porcji
Kalorie na porcję: około 300 kcal
Alergeny: laktoza, gluten (w kruszonce)

1. Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie przejrzysta. Następnie odcedź na sitku.
W garnku zagotuj mleko razem z wodą, solą i cukrem waniliowym. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki, ale nie rozgotowany (ok. 15 minut). Ryż powinien być lekko al dente, ponieważ jeszcze będzie zapiekany w piekarniku.
Po ugotowaniu dodaj łyżkę masła, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
2. Przygotowanie jabłek:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
W dużej misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę, aby jabłka puściły sok i przesiąkły przyprawami.
3. Przygotowanie kruszonki:
Do miski wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki schłodzone masło.
Szybko rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy (kruszonka). Możesz również użyć miksera z końcówką do ciasta kruchego.
4. Składanie zapiekanki:
Nagrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Natłuść masłem naczynie żaroodporne (ok. 20 x 20 cm lub podobne).
Na dnie naczynia wyłóż połowę ugotowanego ryżu, na to połowę przygotowanych jabłek, a następnie pozostały ryż.
Na wierzchu równomiernie rozłóż resztę jabłek, a całość posyp przygotowaną kruszonką.
5. Pieczenie:
Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisty i chrupiący, a jabłka w środku miękkie.
Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
6. Serwowanie:
Ryż zapiekany z jabłkami podawaj na ciepło, posypany cukrem pudrem lub w towarzystwie bitej śmietany czy jogurtu naturalnego.
Można również podać z kulką lodów waniliowych, aby uzyskać kontrast temperatur i smaków.
Porady i wskazówki:
Do zapiekanki możesz użyć dowolnych jabłek, ale najlepsze będą te lekko kwaśne, które nadadzą daniu odpowiedni balans smakowy.
Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, dodaj więcej cukru do jabłek lub do kruszonki.
Kruszonkę możesz wzbogacić o garść płatków owsianych lub orzechów, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak i strukturę.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤