Tarta sernikowa z polewą czekoladową

Przepis


Składniki:
ciasto: 3/4 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
50 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik: 250 g mascarpone
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
polewa: 45 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka
dekoracja: bita śmietana
oraz forma do tarty o średnicy 18 cm
Przygotowanie:
Z mąki orkiszowej, masła, żółtka, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Sernik: do miski wkładamy ser, dodajemy jajko i cukier oraz miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę sernikową na kruchy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem. Gotową polewę rozprowadzamy na ostudzonej tarcie (na masie sernikowej) i wstawiamy ciasto do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
@Slodko
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤