Wigilijny kulebiak

Przepis


Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
430g mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
70g masła extra
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
szczypta soli

Farsz:
40g suszonych leśnych grzybów
500g kiszonej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Wykonanie:

1. Ciasto drożdżowe:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i masło rozpuszczone w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

2. Farsz:
Suszone grzyby zalać jedną szklanką zimnej wody i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odcedzić (wodę zostawić do gotowania kapusty), a grzyby drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kuestę drobno posiekać i razem przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą od namoczenia grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przesmażoną cebulę z czosnkiem i grzybami. Całość gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm, rozłożyć farsz i zwinąć w roladę (kawałek ciasta zostawić na dekorację- gwiazdki).

4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤