Makowe baletki z żurawiną

Przepis


Ciasteczka biszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem, to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków.

Składniki:

3 jajka
80g cukru
75g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki maku
120g gęstej konfitury żurawinowej
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą sztywne, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać i wsypać mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm.

2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.

3. Po ty czasie makowe biszkopciki przełożyć konfiturą żurawinową.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤