Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd

Przepis


Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm

5 białek dużych jaj
25 dag drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki
25 dag mascarpone
2 łyżki lemon curd
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
2 łyżki lemon curd
2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych
Plasterki cytryny do dekoracji


Sposób przygotowania:

Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na gęstą puszystą masę, miksując wsypujemy stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny , wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem rysujemy dwa okręgi o podanej średnicy, wykładamy po równo bezę, formujemy okrąg.
Piekarnik nagrzewamy do 150*c -termoobieg, wkładamy bezę i temperaturę natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy bezę 2 godziny. Studzimy w piekarniku . Można zostawić na całą noc.

Krem śmietanowy:
Śmietankę kremówkę i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone łączymy w misce, ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość miksujemy .

Blat bezowy układamy na paterze, smarujemy kremem lemon curd, wykładamy połowę kremu śmietanowego, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami, dekorujemy plasterkami cytryny.

Chłodzimy torcik 30 minut w lodówce i podajemy.

@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤