Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna
źródło inspiracji: http://smaki-katriny.blogspot.com/2019/09/szarlot…
Przepis
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny
JABŁKA
-1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
-1 galaretka cytrynowa
-1 łyżeczka żelatyny
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
BUDYŃ
-1250ml mleka
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
-100g masła
Skomentuj inspiracje: