Lodowe ciasteczkowe trifle z mango i truskawkami

Przepis


Wyborny, mocno waniliowy deser lodowy na bazie chrupiących ciasteczek, świeżych truskawek, orzeźwiającego mango i puszystej bitej śmietany to świetna propozycja chłodzącej, słodkiej rozkoszy.

Składniki na 3 pucharki:

Ciasteczko owsiane:
75g masła
50g brązowego cukru
50g mąki pszennej
65g płatków owsianych

1 mango
300g truskawek
150ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
6 gałek lodów waniliowych
listki mięty

Wykonanie:

1. Masło posiekać, dodać cukier brązowy, płatki owsiane, mąkę i zagnieść. Następnie rozpłaszczyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto owsiane wystudzić i połamać na mniejsze części.

2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubszą kostkę, a mango obrać ze skóry i również pokroić w kostkę.

3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.

4. Pokruszone ciastko owsiane przełożyć do pucharków pozostawiając 1 łyżkę na wierzch do posypania. Następnie ułożyć kostki mango, truskawki, bitą śmietanę, ponownie truskawki, mango i do każdego pucharka dodać po 2 gałki lodów. Wierzch udekorować listkami mięty i posypać pokruszonym ciasteczkiem.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤