Truskawkowa pokusa
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2019/…
Przepis
Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha.
Składniki:
Biszkopt :
3 jajka
100g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
160g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej
Warstwa truskawkowa:
700g truskawek
2 galaretki truskawkowe
800ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 śmietan-fixy
Poncz:
50ml wody
40ml soku z cytryny
60ml wódki np. cytrynowej
1 łyżka cukru
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić.
2. Warstwa truskawkowa:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać truskawki i dokładnie wymieszać.
3. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukry i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Następnie małymi porcjami dodać mascarpone, całość delikatnie i chwilę miksować.
4. Poncz:
Wodę dokładnie wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i cukrem.
5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
6. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę truskawkową z galaretką, wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: