Mocno truskawkowy kisiel
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2019/…
Przepis
Prawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu słodkich truskawek, podany z bitą śmietaną, bezą i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru.
Składniki:
600g świeżych truskawek
2/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
bita śmietana
bezy
borówki amerykańskie, truskawki
Wykonanie:
1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z 4 łyżkami wody. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać pozostałą wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.
2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną, bezą i borówkami.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: