Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką

Przepis


Domowe, mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem słoiczków konfitur Manufaktury Wielkopolskiej. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny.

Składniki:

3 słoiki (750g) śliwek w syropie Manufaktury Wielkopolskiej

Ciasto:
660g mąki pszennej
300ml letniego mleka
100g masła
180g cukru
2 żółtka
3 jajka
60g świeżych drożdży
szczypta soli

Kruszonka:
130g mąki pszennej
60g cukru
70g masła ekstra

Dodatkowo:
olej do wysmarowania blachy
1 jajko rozkłócone do posmarowania

Wykonanie:

1. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

2. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Całe jajka i żółtka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5-3 cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.

4. Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 20 bułeczek.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤