Mannowiec z konfiturą agrestową

Przepis


Tradycyjne ciasto "Stefanka" z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającą, lekko kwaskową konfiturą agrestową. Ciasto przywraca wspomnienia rodzinnego deseru, smaku kaszy manny, którego nie da się zapomnieć i rosnącego w ogrodzie, dojrzewającego w słońcu agrestu.

Składniki:

Warstwa mannowa jasna:
500ml mleka
95g kaszy manny
6 łyżek cukru
3 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
135g masła

Warstwa mannowa ciemna:
250ml mleka
50g kaszy manny
3 łyżki cukru
60g masła
4 łyżeczki kakao
4 łyżki wody

Mus agrestowy:
1 słoik 250g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska
1 galaretka agrestowa
1 łyżeczka żelatyny
1,5 szklanki wrzątku

Dodatkowo:
około 30 sztuk herbatników
50g białej czekolady
kolorowa posypka


Wykonanie:

1. Formę o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć herbatnikami.

2. Warstwa mannowa jasna:
Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.

3. Warstwa mannowa ciemna:
Mleko, masło i cukier zagotować. Następnie do gotującego się mleka, wlać kakao i stopniowo wsypać kaszę mannę. Gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć trzecią warstwą herbatników.

4. Mus agrestowy:
Galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤